Duiken in de prachtige onderwaterwereld van cenotes.

Naar Mexico logo

Moet ik een duikbrevet hebben om te duiken in een Cenote?

Het korte antwoord is ja. En dit brevet moet dan ook nog eens van de "Professional Association of Diving Instructors" (PADI) organisatie zijn. Want ik kon niks beginnen met mijn Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB) 2* opleiding, en moest helaas overnieuw beginnen. Misschien dat tijden inmiddels veranderd zijn want 2* lijkt in veel opzichten op de PADI Advanced Open Water opleiding.

Zo was het volgens onze Mexicaanse instructeur verboden te duiken in een cenote zonder cavedive instructeur. En op de bonnefooi naar een cenote gaan kan eigenlijk alleen om te gaan zwemmen of snorkelen. Niet goed geïnformeerd en/ of onopgeleid kan het duiken in cenotes toch rap aan gevaarlijk worden!

Er zit zeer veel verschil in de moeilijkheidsgraad van Cenotes. De meeste Cenotes zijn niet erg diep en vrij overzichtelijk. Stroming is meestal niet noemenswaardig en het zicht onderwater is uitmuntend. Hier kan men volstaan met het PADI openwater duikers brevet.

Daar waar je wat verder in de donkere grotten gaat/ dieper gaat, of door een oppervlakte loze stuk komt, zal je Advanced Open Water op zak moeten hebben of zelfs de PADI specialisatie Cavern Diver. Je krijgt dan extra lucht en zaklamp mee, en volgt een cavern lijn of ook wel cave lijn genoemd.

Boek je cenote bezoek bij één van de vele duikshops in Yucatan, daar kunnen ze je wegwijs maken welke Cenote's voor jou geschikt zijn. Ook kan je net als ik daar, of alvast in de buurt, je Padi diploma's gaan halen. Heb je al Padi Openwater of Openwater Advanced? Dan kan je online, je persoonlijke Padi certificering kaart bestellen em mee nemen op vakantie.

Naar Mexico logo

De betoverende wereld van de halocline in Cenotes

In de fascinerende ondergrondse wereld van Cenotes vindt een bijzonder natuurverschijnsel plaats: de halocline. Dit fenomeen treedt op wanneer zoet water en zout water elkaar ontmoeten, wat leidt tot een visueel spektakel dat duikers en natuurliefhebbers versteld doet staan.

Wat is een halocline?

Een halocline is een scherpe overgang tussen twee waterlagen met verschillende zoutgehaltes. In Cenotes ontstaat deze overgang wanneer het zoete grondwater het zoutwater van de oceaan ontmoet. De twee waterlagen mengen niet vanwege het verschil in dichtheid, waardoor er een duidelijke scheidingslijn "zichtbaar" is.

De beste halocline-ervaring: Cenote Calavera

Hoewel er veel Cenotes aan de kuststrook van Yucatan zijn waar je een halocline kunt zien, is Cenote Calavera volgens velen de beste plek om dit fenomeen te aanschouwen. Deze indrukwekkende Cenote daalt af tot diep in de zoutwaterlaag, waardoor duikers de kans krijgen om de overgang van zoet naar zout water van dichtbij te ervaren.

Lichteffecten en optische illusies

Wanneer je door de halocline zwemt, word je getrakteerd op een visueel schouwspel. Het licht dat door het water schijnt, creëert een vals wateroppervlak dat de indruk wekt van een tweede laag water. Het helderblauwe licht dat door de zoetwaterlaag dringt, verlicht de rotsen en formaties op een betoverende manier.

"Het is alsof je in een andere wereld zwemt, waar de wetten van de fysica niet lijken te gelden. De rotsen lijken te vervormen en te bewegen terwijl je bij elke ademhaling zachtjes op en neer deint in het water. Een soortgelijk verschijnsel ken je misschien zelf wel in verticale vorm. Het gebeurt als je boven een kampvuur kijkt en de hete lucht kringeltjes vormt in in de lucht en alles erachter "onscherp" wordt."

Een unieke duikervaring

Duiken in een Cenote met een halocline is een onvergetelijke ervaring. De plotselinge verandering in zichtbaarheid en de visuele effecten maken het tot een hoogtepunt voor veel duikers. Het is echter belangrijk om te onthouden dat duiken in een halocline specifieke vaardigheden en voorzorgsmaatregelen vereist vanwege de veranderende omstandigheden. Ben je perfect uitgetrimd: zal je door jou lagere soortelijk gewicht omhooggaan in het zoute water, om vervolgens door jou hogere soortelijk gewicht in het zoete water weer naar beneden te zakken.

De halocline in Cenotes is een natuurwonder dat je gezien moet hebben. Of je nu een ervaren duiker bent of gewoon gefascineerd bent door de schoonheid van de natuur, een bezoek aan Cenote Calavera zal je versteld doen staan van de magische wereld die zich onder het aardoppervlak bevindt.

Naar Mexico logo

Duiken in de wolken: De spookachtige waterstofsulfidewolk.

In de fascinerende ondergrondse wereld van Cenotes vindt soms nog een bijzonder natuurverschijnsel plaats: de waterstofsulfidewolk. Dit fenomeen treedt op door rotting van zwavelhoudend organisch materiaal dat oplost in water. In grondwater, en dus ook soms in diepere cenotes, kan je deze zwaarder wegende witte wolken ontdekken.

Onderwater 'eiland' in de waterstofsulfidewolk.

In de Angelita cenote, krijg je als duiker een verassing van moeder natuur die geen enkel mens ooit zal vergeten. Het spookachtig karakter van het "onderwater eiland" dat opdoemt uit de grijsblauwe waterstofsulfidewolk is uniek in de wereld.

Het zicht is extreem beperkt in de waterstofsulfidewolk en alle kleuren verdwijnen. Het is alsof je zweeft in een oneindige, grijze ruimte. Op de bellen langs je oren na, is de stilte hier oorverdovend.

Naar Mexico logo

Hoe houd ik helder water als ik zwem in een Cenote?

Een opdracht die je van de meeste instructeurs zal krijgen is een verandering in je beenslag onderwater: Om het heldere water niet troebel te maken door opstuivend zand, zwem je geen borstcrawl benen in een cenote. Hier zwem je een beenslag variant waar je licht je knieën buigt, en je voeten licht naar buiten kantelt en naar buiten beweegt. Je vinnen zorgen voor een lichte stuwing. Daarna je voeten weer naar binnen kantelen en je voeten naar binnen tegen elkaar bewegen. De stuwing is dan iets sterker.

Een mooi gezicht: elke duiker veranderd in een grote kikker, schommelt een beetje om zijn middel, maar goed uit gevoerd komt er geen korreltje zand van de bodem!

Verder is het verboden zonnebrand op te smeren. Ze bevatten oliën die moeilijk afbreekbaar zijn in het water en als laag op het water blijven drijven.

Naar Mexico logo

Kan ik zwemmen en snorkelen in een Cenote?

Het korte antwoord is ja dat kan en is heerlijk fris! Houd er rekening mee dat voor het zicht onderwater je zoveel mogelijk horizontaal blijft. En niet onnodig zand opstuift. Ook kan de toegang tot de cenote of het water glad zijn of scherpe stenen hebben. In de meeste cenotes zit tegenwoordig gelukkig wel een trapje.

Naar Mexico logo

Welke Cenotes zijn er in Mexico?

Er zijn waarschijnlijk zo'n 10.000 cenotes en hebben er we hebben er verschillende bezocht tijdens onze vakanties in Mexico. Het voert te ver om ze allemaal te beschrijven, en de diversiteit is enorm.

Sommige cenotes zijn niet meer als een overhangende rotspartij met heerlijk koel water eronder. Ander vormen een onderdeel van een gigantisch ondergronds rivieren en grottenstelsel en zijn tientallen meters diep. We hebben een uitgebreide omschrijving, van een aantal prachtige cenotes gemaakt om in te duiken of snorkelen.

naarmexico.nl logo

Gerenommeerde reisaanbieders voor Mexico.

Aanbieders van zonvakanties naar Mexico inclusief accommodatie & vlucht:

Rondreis vakantie aanbieders naar Mexico:

Naar Mexico logo

Wist je dat?

  • $ 100 Mexicaanse Pesos gelijk zijn aan € ∼5,00 Euros?

  • Yucatan - Mexico ongeveer 10.000 Cenotes heeft met kraakhelder water waar je ook kan duiken?

  • Behalve spaans, Mexico nog 68 andere talen heeft?

  • Mexico meer kilometer kuststrook heeft als de vliegafstand?

  • Mexico 4 tijdzones heeft?

Naar Mexico logo

Pretparken bezoek

Wist je dat pretparken in Mexico!

  • Je 10 verschillende thema parken hebt?

  • Mexico meer dan 100 pretparken heeft?

  • Je op meerdere plaatsen met dolfijnen kan zwemmen?

Mexico is ideaal om een dagtrip te maken vanuit je resort, In de regio Yucatan ben je voor de avond gevallen is alweer op je resort.

Naar Mexico logo

Inca sites bezoeken

Mexico kent een grote diversiteit aan inca sites. Van grote sites als Chitzen Itza tot rustige, kleinere sites als Tulum en de Cobá ruïnes.

  • Dagtrips inclusief cenote bezoek.

  • Tulum

  • Chitzen Itza

Alles te weten komen over de grootste Inca stad van Mexico?

Inca site Chitzén Itza bezoeken →

Naar Mexico logo

Cenotes bezoeken

Mexico kent een grote hoveelheid aan Cenotes. Van grote uitgebreidde Cenotes tot kleinere.

Alles te weten komen over de cenotes?

Informatie over Cenotes →